Månedens viltvoksende urt, Engsyre(syreblad)

30. mai 2012 | Skrevet av | Svar Les mer

Tenkte at jeg skulle introdusere vanlige norske urter som vokser over hele landet og som vi kan bruke i mat. Skal ta for meg noen urter i løpet av forsommeren slik at dere kan få like stor glede av viltvoksende urter som meg.

Denne uka er det Engsyre, eller surblad som jeg kalte det som lita jente. Andre Norske navn på denne planten er matsyre, surgræss, syrka, latinsk Rumex acetosa og  det samiske navnet «juopmu». Kjært barn med mange navn. Hvem har ikke som unge spist disse søt sure bladene, enten ved å dyppe dem i sukker eller putte dem i munnen som de er. Godt var det og jeg har mange minner til denne planten under barndommen.

Denne planten begynner allerede i begynnelsen av mai og vokse opp her i Vesterålen, små saftige blad som stikker nesa si opp av marka. Et sikkert vårtegn.

Denne planten har flere anvendelsesområder.

 

 

Bladene av engsyre kan  spises friske. De saftige og grønne bladene har lite smak om våren, mens syresmaken kommer etter hvert. Jeg bruker dem av og til i salater og smoothies. jeg bruker ca en neve i en salat eller i smoothie for ikke å få for mye oksalsyre i meg. Blir bladene forvellet, forsvinner det meste av oksalsyren og den syrlige smaken.

Bladene passer godt i sauser til fisk, kylling og svin. Bladene plukkes helst tidlig om våren og anvendes i salater, surret i smør, moset med fløte eller tilsatt til supper og sauser. Det er også flott som pynt på retten du lager.

Frøene og blomstene av engsyre kan også spises, enten friske, kokt i supper eller tørket for seinere behov.  Engsyrens syrlige smak forsvinner for en stor del når planten kokes eller tørkes. Røttene kan også spises, men de er svært beske om de ikke først skjæres i skiver og vannes ut.

Engsyre hadde i tidligere tider en allsidig medisinsk anvendelse. Den viktigste bruken av engsyre var imidlertid mot skjørbuk, noe som skyldes det høye innholdet av vitamin C i bladene. Samene spiste ofte engsyre, noe som gjorde at de sjelden var utsatt for denne sykdommen. Syrebladene ble finhakket og kokt til en rett som samene kalte juobmo, og denne ble spist bl.a. mot slapphet og dårlig matlyst.

Engsyre er vanlig over hele Norden.I fjellet blir den mest funnet som underarten lapponicus, som har blad med hjerteformet grunn. Planten vokser også i åpen skogsmark, langs veikanter og elvebredder, på strandgrus eller bakker i fjellet, på nøytral eller litt sur jord. her er et bilde av planten som jeg tok i helga da jeg var på tur i skogen :)

 

Advarsler, bivirkninger og kontraindikasjoner

Engsyre inneholder mye oksalsyre som kan binde seg til kroppens kalk og danne tungt løselige kalsiumoksalater, noe som kan føre til kalsiummangel i kroppen. Oksalatene kan felles ut i nyrene og danne nyresteiner som kan skade nyrene og gi nyresteinsanfall. Spis derfor ikke store mengder på en gang, en til to never i en salat eller i en smoothie er nok. Dette er en flott matplante men ikke overdriv:)

Lykke til!

 

Smil fra Linda Chrislock

Helsecoach og livsnyter

Her er bilde fra en flott tur i helga:)

 


Tagger: , , , ,

Kategori: Kosthold, Tilbehør og div

Hva syns du? Legg igjen kommentar, vær så snill!