Bjørkesaft eksperiment og nyskjerrighet..

22. mai 2012 | Skrevet av | Svar Les mer

Jeg kan ikke noe for det, jeg er en skikkelig nysgjerrigper. ;)

På mange måter har nyskjerrigheten min gitt meg utrolig mye opp gjennom livet, av lærdom og erfaringer. Nå skal det være sagt at jeg er ikke nyskjerrig på naboens gjøren og laden og eventuelle lik i skapet, men jeg forundres over så mye i naturen, og om hva jeg kan få til, hva nytt jeg kan lære og hvordan jeg kan utvikle meg selv.

I går var det bjørkesaft som sto på agendaen. I gamle dager var Bjørkesaft en forebyggende kilde til sjøbruk, altså c vitamin mangel, og jeg leste at Bjørkesaft var en flott næringskilde  på våren . Det skal vistnok være bra for de som sliter med bjørke pollenallergi og derfor var det jo flere i familien som kunne ha godt av et glass saft fra fru Chrislock ;)  Så hærlig at naturen gir oss muligheter til å høste når vi behøver det mest. I går tok jeg en  vasket  flaske og gikk  ut for å prøve dette. Jeg fant et fint Bjørketre som i mine øyne så ut som det var egnet, jeg sagde av ei grein halveis og surret fast ei flaske på greina. Surret flaska fast med hyssingog teip, og var riktig så fornøyd med meg selv. Nå skulle det bli bjørkesaft:)) Nå skulle det fosse saft fra den avsagde greina ned i flaska..hehe..alt er relativt..

 He he, her er den stolte saftetapper

tja.. fort gikk det ikke på denne måten, det dryppet litt etter litt, men jeg fikk da noen desiliter tilslutt. Jeg måtte  lese meg opp på dette evnet for dette var lite dråper som tok laaaang tid( jeg er litt utålmodig av meg) og fant ut at for å virkelig få litervis av disse edle dråpene måtte man borre dypt inn i bjørkestammen, sette inn et rør i hullet og så ville man få litervis rennende ut på et døgn. Litervis behøver vi ikke men jeg tenkte jeg skulle tappe så mye at vi kan drikke et glass hver daglig. Både bjørkete og bjørkesaft smaker søtlig fordi bjørka inneholder xylitol. Var  egentlig god saft, nå skal jeg lage te også, og det lager jeg av bjørkebladene, men her hjemme må bladene vokse litt lengre ut før jeg gjør det. Det er sein vår i år.

Her er bilde av et en liten bjørke-shot jeg lagde i går!

Her er oppskriften på bjørkesaft:

Bjørkesaft
På våren, før bladene spretter og fram til bladene har størrelse med museører (mars til mai), er det mye sevje i treet, fordi alle bladene trenger væske for å kunne springe ut.

Finn et tre som er minst tre meter høyt, og en kvist på treet som ikke er større og tykkere enn at du greier å bøye den nedover. Skjær av kvisten et godt stykke unna stammen. Stikk enden av kvisten ned i flaska. Pass på at det ikke er åpning mellom treet og flaskehalsen slik at det kommer fluer og andre småkryp inn i flaska. Flaska bør bindes fast til stammen på treet eller en grein, slik at safta drypper ned i flaska. Flaska kan fort bli tung pga av all saften, så den bør festes godt. Etter kort tid vil det begynne å dryppe sevje fra kvisten. Treets størrelse har betydning for mengden sevje. I den beste sevjetiden kan et tre på 30 cm i diameter gi opptil ti liter sevje pr. døgn. Noen ganger er det nok å ha flaskene hengende ute i noen timer, det kommer an på kvistens kvalitet og når i ”sevjesesongen” dere gjennomfører dette. Følg med. Flaska bør uansett ikke henge mer enn to dager, for dere bør nye ferskvaren.

I går var jeg full av energi, så i tillegg til bjørkesaft bakte jeg lunsjmuffins, mandelbrød og toppet det hele med å lage en deilig urteolje. Brennesleblad, rosemarin og timian var ingrediensene. Den var godt til salaten jeg hadde til lunsj i dag. Flinke husmor Linda( syns jeg selv)

dette ble selvfølgelig ogsså dokumentert!

I kveld har jeg fått minste søstra mi på besøk med sin datter, de skal overnatte til i morgen. Været her hjemme i Vesterålen er virkelig vakkert så vi skal gå en tur ut på skattejakt  i kveld( se etter vårtegn) og kjenne på den deilige følelsen av at nå har våren virkelig fått festet taket. Er så glad for at det snart er sommer at det kan ikke beskrives. Men før vi går tur skal søstersen få en deilig avokadosuppe med kylling til kvelds som jeg har laget. Jeg føler meg skikkelig snill, har forøvrig dokumentert den også…her er oppskriften:

Avocadosuppe
2 modne avocado
1/2 sitron
2 dl fløte
1/4 curry
1/4 pepper
4 dl grønnsaksbuljong

Del avocadoene på midten og fjern skall og sten.
Bland avocadokjøttet, sitronsaft og de øvrige ingrediensene i en mixer slik at det blir en jevn røre.
Server suppen kald eller varm med reker eller kylling som tilbehør. jeg brukte kylling.

 

Smil fra Linda Chrislock

Helsecoach, mamma, husfrue og evig optimist:)

 

Tagger: , ,

Kategori: Helse, Kosthold, Oppskrifter

Hva syns du? Legg igjen kommentar, vær så snill!